Ingrediente aluat: 1kg cartofi fierti, 2 oua mari, 1/2 lingurita sare, 350gr faina
Pentru umplut: 20 prune coapte
Pentru fiert gombotii: 2,5l apa, 1 anason stelat, 2 bete scortisoara, un praf de sare
Ingrediente "tavalit" gombotii: 50 gr unt, 250gr pesmet, 150gr zahar tos, 2 lingurite scortisoara
Preparare: fierbe cartofii in coaja. Curata-i de coaja cat inca sunt fierbinti si marunteste-i cat poti de bine. Odata raciti, amesteca cartofii cu cele 2 oua, sarea si faina. Vei obtine un aluat ferm si usor lipicios. Lasa-l deoparte si pregateste apa unde vei fierbe bongotii.
Intr-o cratita incapatoare, fierbe apa (jumatate de cratita) impreuna cu un praf de sare, steluta de anason si batoanele de scortisoara.
Pana fierbe apa, ai timp suficient sa pregatesti si pesmetul: intr-o tigaie incapatoare topeste untul. Adauga pesmetul si caleste-l pana cand acesta devine auriu. Opreste focul, lasa pesmetul sa se raceasca 1 minut, dupa care, adauga scortisoara si zaharul si amesteca.
Formare gomboti: lingura de ciorba este masura perfecta pentru a rezulta un gombot cu pereti nu foarte grosi dar totodata indeajuns incat sa poata "ascunde" pruna noastra :) Foloseste-te de palme (pudreaza-le cu faina din belsug) ca sa formezi din aluat o bila, aproximativ de marimea unei mingii de tenis. Aplatizeaza bila in palma si pune pruna in mijloc. Impreuneaza marginile astfel incat sa le sigilezi.
Fierbe gombotii la foc mic, pana acestia se ridica la suprafata. Scoate-i cu o spatula si tavaleste-i prin pesmet din belsug. Enjoy!
No comments:
Post a Comment