Gulas de vita
Ingrediente:
700gr carne vita (antricot, pulpa, vrabioara), 2 linguri sanatoase de untura de porc, 4 cepe albe, 2 ardei (rosu+galben sau verde), 6 catei usturoi, cimbru, patrunjel verde, foi dafin, boia ardei dulce (1-2 linguri), boia ardei iute (1/2 lingurita), 2 morcovi, 1 radacina patrunjel, 1kg cartofi, 1 lingura chimen, pasta de ardei capia (2 linguri), pasta ardei iute (1/2 lingurita), sare, piper, 1 ou + 100gr faina (pt galuste)
Preparare:
- taie carnea in bucati mai mari
- toaca ceapa julien
- taie morcovul si patrunjelul rondele
- toaca ardeii marunt
- toaca usturoiul marunt
- cartofii taie-i in bucati ceva mai mari
Preparare galuste de faina:
- bate oul cu sare si piper si adauga faina (100gr) in ploaie
- amesteca pana devine un aluat, dupa care incepe sa framanti cu mana, pana incorporezi toata faina
- formeaza o bila din aluat. Aluatul nu necesita dospire. Il putem folosi imediat 💚
- imparte aluatul in 2 bile mai mici, si ruleaza-le astfel incat sa obtii 2 fasii subtiri si rotunde
- din cele 2 fasii, taie felli subtiri cu un cutit ascutit, pe care le lasi la odihnit pe un tocator. Presari cu faina pentru a nu se lipi intre ele.
Preparare gulas:
- incinge untura intr-o oala incapatoare si incepe prin a cali carnea la foc mediu, pentru 15 minute.
- adauga ceapa si usturoiul peste carne si caleste timp de 10 minute.
- urmeaza chimenul impreuna cu 4-5 foi de dafin, 1/2 lingurita cimbru, sare si piper dupa gust
- adauga boiaia dulce + boiaua iute si mai caleste pentru cateva minute.
- adauga morcovul, patrunjelul si ardeiul si mai caleste totul timp de 2 minute.
- acopera cu apa si lasa la fiert, la foc mic, pentru urmatoarele 30-40 minute
- cand carnea este pe jumatate fiarta, adauga cartofii (ai grija ca apa sa acopere cartofii. In caz contrar, mai poti adauga)
- cand cartofii sunt fierti pe jumatate, adauga galustile si amesteca. Galustile fierb in aproximativ 6-7 minute
- odata ce galustele au fiert, adauga pasta de ardei capia + pasta de ardei iute si mai potriveste de sare si piper, daca este cazul.
- mai gateste pentru 2-3 minute si esti gata 😀
- patrunjelul tocat poate fi adaugat acum sau direct in farfurie !
- Enjoy!!!
No comments:
Post a Comment