Merdenele cu branza



Ingrediente: 
1 pachet foi placinta, 100gr branza telemea (oaie/vaca dupa preferinta), 100gr branza proaspata de vaci, 1 ou, sare, piper, unt topit pentru uns foile (50gr)
Preparare umplutura: amesteca cele 2 feluri de branzeturi impreuna cu oul, sare si piper (dupa gust)
Montare merdenele:
- pentru fiecare merdenea, va fi nevoie de 1 foaie placinta
- ia foaia de placinta si impatureste-o in 2
- unge cu unt pe toata suprafata si pliaza marginile verticale
- in mijloc, pune o lingura din compozitia de branza

- pliaza si laturile orizontale, astfel sigiland umplutura
- aseaza merdenelele pe tava acoperita cu foaie de copt, cu partea pliata in jos
- coace merdenelele pentru aproximativ 20 minute la 170grade sau pana devin aurii
Enjoy!!!

Clatite americane cu banane



Ingrediente: 
4 banane bine coapte; 250 ml lapte; 2 oua; 30 ml ulei; 2 lingurite esenta vanilie; 250 g faina; 10 g praf de copt; 1/2 lingurita scortisoara; un praf de sare.
Mod de preparare: intr-un blender, pune bananele maruntite impreuna cu laptele. Omogenizeaza pana cand bananele sunt bine pasate. Adauga in blender ouale, uleiul, esenta de vanilie si scortisoara. Dupa ce omogenizezi toate ingredientele, adauga faina, praful de copt, praful de sare si amesteca toate ingredientele pana se incorporeaza.
Prajire: Incinge o tigaie antiaderenta la foc mediu. Toarna aluat in tigaie astfel incat sa obtii o clatita cu diametrul de cca 15 cm. Prajeste-o pana cand observi ca se formeaza bule mici pe suprafata clatitei. Intoarce-o si continua gatirea pentru inca 30-40 sec.
Le poti orna cu ciocolata, inghetata, capsune. 
Enjoy!

Crispy Korean Chicken Wings

                                  Aripioare pui crocante_Korean style



Ingrediente pentru stir-fry
  • 1 kg aripioare pui
  • 2 lingurite sare de mare
  • 1/2 lingurita piper macinat
  • 80g amidon porumb
  • ulei vegetal pentru prajit
  • seminte de susan alb (servire)
Ingrediente sos: 
  • 100ml sos soia
  • 80gr zahar brun
  • 2 linguri otet mere
  • 1 lingurita paste ardei iute  Gochujang
  • 1 lingura mustar iute
  • 3 ardei rosii uscati (ii poti omite)
  • 3 catei usturoi pisati

Pasi si indicatii pentru preparare: 
  • la aceasta reteta, vom aplica metoda double fry pentru a praji aripioarele. Acestea vor avea o crusta incredibil de crocanta, iar in interior, puiul va ramane suculent si super gustos!!!
  • Incepe prin a acoperi aripioarele cu sarea si piperul. Lasa-le la macerat pentru o jumatate de ora.
  • Intre timp, prepara sosul, astfel: intr-o cratita,  pune laolata sosul de soia, zaharul, otetul, pasta de ardei iute Gochujang, mustarul, usturoiul si ardeii iuti. Gateste la foc mediu, pentru 2-3 minute si lasa deoparte
Sos dulce-picant

  • Intr-un bol incapator, pune amidonul de porumb. 
  • Trece fiecare aripioara prin amidon, pana se acopera complet. Scapa de exces, prin scuturare. 
  • Pune aripioarele pe o tava iar intre timp, pregateste baia de ulei. 
  • Intr-o tigaie inalta (wok), incinge uleiul. Cand uleiul ajunge la temperatura ideala pentru stir fry (testeaza temperatura uleiului, introducand coada unei linguri de lemn in tigaie. Daca in jurul lingurii incep sa se formeze mici bule de ulei, atunci ai temperatura perfecta pentru a incepe prajirea) 
  • Pune aripioarele in wok si prajeste-le miscandu-le adesea, pana ce obtii o culoare usor maronie (15-20 minute).
  •  Scoate-le pe un servet de bucatarie si incinge uleiul din nou. 
  • De aceasta data, cand faci testul cu lingura, bulele care se formeaza in jurul ei, trebuie sa fie mai "nervoase" ca prima data. 
  • Pune aripioarele din nou in ulei si prajeste-le pentru inca 10 minute.Scoate-le pe un servet de bucatarie si lasa-le 2 minute la odhnit. 


  • Cat inca sunt calde, unge aripioarele uniform cu sos, folosindu-te de o pensula.
  • Presara  din belsug seminte de susan si serveste alaturi de orez, legume, noodles sau  SIMPLE . 
  • Oricum ai alege sa le servesti, te asigur ca vei fi pe deplin satisfacut/a de acest dish rapid si incredibil de aromat. Enjoy! 
Aripioare crocante cu orez si legume


Salam de biscuiti

Ingrediente: 
500gr biscuiti populari, 200ml lapte, 200gr apa, 60gr nuca macinata, 100gr stafide, 100gr zahar tos, 2 linguri cacao, 160gr unt, 200gr rahat, 1 esenta rom, 1 esenta vanilie, fulgi de cocos (optional)


Incepe prin a rupe biscuitii in bucati mici. Iti va lua ceva timp, dar este mai indicat sa-i rupi decat sa-i maruntesti in robotul de bucatarie. Salamul de biscuiti isi va pastra "look.ul" clasic de pe vremea bunicii 💖
Cata vreme te distrezi cu biscuiti, ai grija ca stafidele sa stea la hidratat, impreuna cu esenta de rom si 200ml de apa. 
Odata ce biscuitii sunt maruntiti, activitatea se muta la aragaz.
Pune pe foc mic laptele impreuna cu zaharul, untul, esenta de vanilie. Cand zaharul s-a topit, opreste focul si adauga cacaoa, stafidele (si apa in care s-au hidratat) rahatul si biscuitii.
Amesteca toate ingredientele si ruleaza salamul folosind folie alimentara. 



Da-i forma si dimensiunea dorita.Si rotund si patrat, va fi un deliciu !!! Serveste-l dupa ce a stat la rece pentru cel putin 3-4 ore sau peste noapte. 
Enjoy! 



Papricas de pui cu galuste


Ingrediente: 
8 aripi pui (sau 4 ciocanele), 1 morcov mare, 6 cartofi, 2 fire praz, 1 legatura ceapa verde, 1 ardei gras, 4 catei usturoi, boia dulce 1 lingura, condimente pui 1 lingurita,   1 legatura marar, rosii pasate 5 linguri, 1 legatura patrunjel, sare, piper
Galuste: 2 oua, 4 linguri faina, sare, piper
Incepe prin a inveli aripioarele cu un amestec de sare,piper si condimente de pui. Prajeste-le in ulei pana devin rumene. Lasa-le deoparte. Caleste in putin ulei morcovul, prazul si ceapa verde pana se inmoaie. Adauga peste morcov praz si ceapa: aripioarele, cartofii, rosiile pasate, boiaua dulce si adauga apa cat sa acopere totul. Lasa la foc mic pana cand cartofii sunt fierti. 
Este timpul sa pregatim galustele, astfel: bate cele 2 oua cu sare si pier. Adauga in ploaie cele 4 linguri de faina si incorporeaza totul.
Pune galustele in oala folosindu-te de o lingurita. Mai lasa la fiert pentru aproximativ 8-10 minute. Feliaza intre timp usturoiul si adauga-l peste toate bunatatile din oala. Mai lasa 2 minute si adauga mararul impreuna cu patrunjelul tocate marunt. 
Enjoy! 😄



Supa cu galuste


Ingrediente: 500gr carne pui (in general spate,aripi), 1 morcov, 1 telina mica, 1 pastarnac, 1 radacina patrunjel, 2 cepe mari, 1 ardei gras,  sare, piper, patrunjel verde, piper.

Pentru galuste: 2 oua, 6-7 linguri gris, sare, piper

Preparare supa:
Pune puiul la fiert in apa rece - aproximativ 5 litri impreuna cu sarea (1 lingurita). Cand zeama da in clocot, incepe spumarea. Mai fierbe puiul 10-15 minute timp in care spumeaza constant.
Adauga legumele intregi si gateste-le pana acestea sunt bine fierte.
Scoate carnea si legumele din supa. Poti alege sa pui din nou in supa parte din legume taiate rondele, sau poti alege sa lasi supa clara, dupa preferinta

Preparare galuste:
bate cele 2 oua cu un praf de sare si piper. Adauga cate o lingura de gris, amestecand continuu....si tot asa pana termini cele 6 linguri de gris.
Raportul de 3 linguri de gris la 1 ou ar trebui sa dea consistenta perfecta pentru galuste extrem de pufoase !!!
Eu imi pun intotdeauna deoparte inca o lingura de gris, pentru ca in functie de marimea oului, va mai fi nevoie sau NU de inca putin gris.

Testul este simplu: ia o lingurita, inmoaie-o in supa fierbinte, ia cu grija un pic din aluatul pregatit pentru galuste si, adauga-l in supa. Daca aluatul nu se va imprastia, atunci ea are consistenta PERFECTA !
Daca se imprastie, atunci mai adauga aproximativ o jumatate de lingura de gris si amesteca. Repeta testul.
Da focul mic si acopera oala cu capac. nu inainte de a stropi galustele cu un pic de apa rece. Astfel, ele vor fi pufoase ... un deliciu 😍
Eu le stropesc si le intorc de vreo 2 ori in decursul procesului de fierbere, care ar trebui sa dureze 15-20 minute.
Stinge focul, adauga o legatura de patrunjel tocat marunt, pune capacul si mai lasa 5 minute.
Enjoy!




Gogosi cu lingura


Ingrediente: 
300gr iaurt cu 10% grasime, 150gr faina, 2 oua, un praf de sare, 2 zahar vanilinat, 1 lingurita praf de copt, coaja de la o lamaie, 1 esenta vanilie, zahar pudra.
Preparare: amesteca ouale cu iaurtul, sarea, zaharul vanilinat, praful de copt,coaja de lamaie, esenta vanilie. Urmeaza faina, pe care o incorporezi putin cate putin.
Prajire: se ia din aluat cu lingura sau o cupa de inghetata si se prajesc in ulei incins. 
Scoate-le pe un servet de bucatarie pentru a inlatura excesul de ulei. Pudreaza cu zahar pudra din belsug sau serveste-le cu Nutella, gem, dulceata sau chiar simple.
Enjoy!

Gogosi cu lingura
























Porc Kong Bao

Porc Kong Bao


Ingrediente
250gr muschi file porc, 3 ardei iuti uscati, 7 ciuperci champignon, 1 ceapa mare alba, 2 cepe verzi, 1 morcov, 1 ou,  ulei de susan 1 lingura , 1 pahar de apa,  1 lingurita zahar, sos soia 4 linguri, vin de orez 1 lingura, sos stridii 1 lingura, sos soia dark 1/2 lingurita, usturoi 3 catei, ghimbir 4 felii, anason stelat 1buc, cardamom verde 2 buc, piper sishuan, fulgi ardei iute, alune nesarate 50gr, apa 50ml, amidon de porumb 1 lingurita.

Mod de preparare:
Porcul se taie in bucati mici si se asezoneaza cu albus de ou, un pic de zahar, sare, piper Sishuan si amidon de porumb, cat sa acopere carnea foarte bine. Se lasa la macerat 10-20 min.

Intre timp, pregateste legumele si condimentele: taie ceapa in bucati mari. Taie morcovul in felii. Toaca ceapa verde in bucati medii, pe diagonala. Taie ciupercile in felii


Toaca usturoiul si ghimbirul marunt. Taie ardeii iuti in bucati mari.



Sosul: 1 lingurita zahar cu 4 linguri sos soia, ½ lingurita sos soia dark, 1 lingura sos stridii, 1 lingurita ulei susan, 1 lingura vin orez

 Pregatire:
     Gateste porcul la foc mediu in ulei suficient cat sa cuprinda carnea. O scoatem cand e rumena si o lasam deoparte.
        Prajeste alunele jumatate de minut in wok fara ulei. Lasa-le deoparte
     In 2 lingura de ulei vegetal, caleste jumatate de minut ardeiul iute impreuna cu anasonul stelat, cardamomul, ghimbirul si usturoiul.
     Urmeaza morcovul, ceapa alba si partea alba de la ceapa verde, pe care le gatim 2-3 minute
     Urmeaza ciupercile pe care le gatim 2-3 minute
     Urmeaza sa intre in wok carnea de porc.
     Adauga sosul format din sos soia, vin de orez, sos soia dark, ulei de susan, zahar, sos stridii, fulgi ardei iuti, amidon porumb, apa
     Adauga alunele si mai agita wok-ul cam jum de minut
     Adauga amidonul putin cate putin pana obtii un sos lucios, fin si usor legat
     Mai agita wok-ul de cateva ori si luam ia pe foc
     Adauga partea verde a cepei 

Kimbap


Kimbap

Ingrediente pentru 7-8 Kimbap: alge Nori pentru Sushi/Kimbap, 2 cani orez pentru sushi (500gr), 1 morcov, 7-8 ciuperci champignon, o jumatate piept pui, 3 oua, imitatie crab 8 bucati, ridiche murata (Takuan), 1/2 castravete englezesc, sare, piper, ulei susan, seminte de susan, condiment 5Spices, sos soia, usturoi praf, 1 lingurit zahar,



Pregatire ingrediente

1. Pieptul de pui, taie-l in fasii foarte subtiri. Marineaza-l pentru cca 1 ora cu 2 linguri sos soia, 1 lingurita zahar, 1 lingurita usturoi praf, o jumatate lingurita condiment 5Spices.
2. Morovul, taie-l in fasii foarte subtiri si asezoneaza-l cu un praf de sare.
3. Castravetele, taie-l in fasii de grismea unui deget mic, avand grija sa inlaturi miezul. Lungimea trebuie coincida cu cea a algei. Asezoneaza-l cu sare.
4. Ridichea murata, tai-o in fasii de marimea unui deget mic. Lungimea trebuie coincida cu cea a algei
5. Ouale, bate-le cu sare si piper

Preparare 

1. Gateste pieptul de pui in wok-ul incins, cu 2 linguri de ulei vegetal, timp de 4-5 minute

Pregatire piept pui

2. Gateste morcovul in wok pentru 2 minute impreuna cu o lingura ulei de susan

Pregatire morcov

3. Gateste ciupercile in wok 3-4 minute impreuna cu o lingura ulei de susan

Pregatire ciuperci

4. Intr-o tigaie neaderenta pregateste omleta din cele 3 oua impreuna cu o lingura de leui vegetal. Tai-o in fasii de aproximativ 1-2 cm. 

La final, ingredientele cu care urmeaza sa formam kimbap.ul sunt pregatite 👍

Kimbap ingredientes
Pregatirea orezului

Spala orezul de 4-5 ori sub jet de apa rece. 
Pune orezul la fiert impreuna cu aproximativ 800ml apa la foc mare. Cand da in clocot, acopera cu capac si continua sa fierbi la foc mic, pentru inca 20 minute (sau pana cand orezul este fiert si lichidul este absorbit)
O data ce orezul este fiert, transfera-l intr-un bol incapator si asezoneaza-l cu ulei de susan (2-3 linguri), sare, piper si seminte de susan din belsug

Pregatire orez

Seminte susan
Montare Kimbap

Foloseste un covoras de bambus pentru a rula kimbap.ul.
Pune alga pe covoras, cu partea lucioasa in jos. Vom pune ingredientele pe partea mai abraziva.
Incepe prin a forma un strat subtire de orez ajutandu-te de degete. Vei reusi mai usor procedura, daca mainile iti sunt umezite cu apa rece.
ATENTIE !!! Pune orez dor pe 3 sferturi din suprafata algei. 


Continua sa adaugi peste orez ingredientele pregatite anterior, astfel: o fasie de omleta, o felie de castravete, carne de pui, ciuperci, o felie ridiche, imitatie de crab. 
Urmeaza sa rulezi kimbap.ul folosindute de covorasul de bambus. 
La final, unge-le cu ulei de susan si presara seminte de susan


Portioneaza si serveste alaturi de Kimchi, sos de soia sau orice dipping sosul tau preferat. 


Enjoy !!!

Parjoale


Ingrediente: 
1kg carne tocata de porc, 8 catei usturoi, 2 oua,1 lingurita sare, 1 lingurita piper, 1 lingurita boia ardei dulce, 1 ceapa medie, 1 cartof mediu, 1 legatura marar proaspat, 1 lingura pesmet, faina pentru pudrat parjoalele, ulei pentru prajit
Usturoiul, ceapa si cartoful marunteste-le in robotul de bucatarie- asa cum am procedat eu, sau da-le prin masina de tocat. 
Peste acestea adauga carnea, ouale si mararul tocat marunt. Adauga pesmetul, sarea, piperul si boiaua dulce. Amesteca toate ingredientele si lasa-le o jumatate de ora sa se odihneasca.  
Vei observa ca gusturile se intrepatrund mai bine daca nu ne grabim cu prajitul 👌
In tigaie, incinge ulei din belsug. Formeaza parjoalele dupa forma si marimea preferata si trece-le prin faina. Prajeste-le in ulei pe ambele parti, pana devin crocante. Scoate-le pe un servet de bucatarie, pentru a absoarbi excesul de ulei. Enjoy! 

Salata baby spanac si dressing de lamaie

Ingrediente: 
200gr piept pui, 250 branza feta, 1 castravete englezesc, 250gr rosii cherry, 100gr baby spanac.
Pentru dressing: 1 iaurt mic, 2 linguri zeama lamaie, 1/2 lingurita miere, sare, piper, 2 linguri ulei masline, crutoane (optional)
Pieptul de pui gateste-l pe gratar si taie-l in bucati. Adauga castravetele taiat in bucati mari sau dupa preferinta. Taie branza cubulete si adauga-le in castron. Urmeaza rosiile si baby spanacul. Salata este pregatita
Urmeaza dressing-ul: amesteca mierea, iaurtul, zeama de lamaie, uleiul. Sareaza si pipereaza dupa gustul tau. Toarna dressing-ul peste salata. Adauga crutoane daca vrei ca salata ta sa aiba o textura mai crocanta ...crunchy...crunchy
Enjoy ! 😄

Penne cu creveti in sos de vin



Ingrediente: 
300gr creveti, 200gr penne, 3 catei usturoi, 50ml vin alb demi-sec, 50gr parmezan, 1 lingurita unt, 1 lingura ulei masline, sare, piper, supa creveti 1 polonic
Fierbe pennele urmand instructiunile de pe cutie.
Curata crevetii, dar nu arunca invelisul crevetilor (coaja)...shell... cred ca suna cel maine bine 😃 Da-le intr-un clocot in 250ml apa cu sare. Vei obtine o supa savuroasa, pe care o vom folosi mai tarziu!
In tigaie pune untul cu uleiul de masline si caleste usturoiul taiat marunt pentru 30 secunde. Adauga crevetii si gateste-i la foc mediu cate 2 minute pe fiecare parte. Urmeaza vinul, pe care-l adaugi impreuna cu parmezanul. Odata ce parmezanul si vinul se contopesc, vei obtine un sos cremos si aromat. Este randul pastelor sa intre in tigaia noastra. Sareaza si pipereaza dupa gust, iar la final adauga 1 polonic din supa !
Mai gateste un minut si GATA! Cateva fire de patrunjel dau o savoare si mai placuta . 
Enjoy!

Lava Cake


Ingrediente: 
160gr ciocolata cu 75% cacao, 75gr unt, 2 oua, 2 galbenusuri, 1 esenta vanilie, putina sare, 70gr zahar pudra, 30gr faina.
Marunteste ciocolata si topeste-o impreuna cu untul la bain-marie. Las-o 5 minute deoparte pentru a se racori.
Intre timp, bate ouale impreuna cu cele 2 galbenusuri si esenta de vanilie. Peste ele adauga zaharul, faina si omogenizeaza. Toarna ciocolata topita si incorporeaza bine ingredientele.
Poti face totul cu un tel sau chiar cu furculita !
Unge formele in care urmeaza sa coci lava cake-ul cu unt topit.
Preincalzeste cuptorul la 220grade.
Lava cake este destul de pretentioasa, astfel ca va trebui sa fii foarte strict/a cu timpul de coacere. Asta daca nu vrei o briosa in loc de lava 😏


In cazul meu, timpul de coacere considerand formele (silicon cu diametru de 7cm) pe care le-am folosit a fost - 6minute si 30secunde.
In functie de marimea formelor, timpul poate diferi, dar nu cu mult.
Cand vorbim de lava cake, diferentele pot fi de zeci de secunde, dar in niciun caz minute !!!
Cel mai bine testati una si adaptati-va in functie de cuptor si diametrul formelor de copt...pe urma continuati, sigure de reusita!
Bucurati-va de vulcanul de cicolata fierbinte, alaturi de o inghetata buna si fructe de padure.
Enjoy!

Followers